În numărul pregătit pentru noiembrie 2012 al revistei ProMotor veţi putea citi un interviu exclusiv cu Karim Habib, designerul-şef al BMW, în care acesta vorbeşte despre viitorul designului BMW pentru următorii ani.
Pe lângă discuţia cu Karim, la Paris am vizitat pe îndelete şi standul BMW, unde tronau două concepte aparent surprinzătoare. Vorbim de un model cu tracţiune faţă combinată cu un motor electric pe puntea spate, precum şi de un model full-electric. Nu prea BMW, nu?
Totuşi, ambele ne arată că BMW va aborda puternic şi nişe pe care până acum nu intrase – maşinile urbane de familie şi maşinile electrice. Şi o face în cel mai pur stil bavarez – ambele concepte prind suta în sub 8 secunde şi oferă suficient dinamism pentru a le considera modele BMW autentice.
BMW Active Tourer – sacrilegiu sau idee bună?
Fanii arată spre tracţiunea faţă a lui Active Tourer şi protestează zgomotos: ce nevoie e de aşa ceva? Păi este nevoie, pentru că un studiu asupra şoferilor de BMW Seria 1 a arătat ca majoritatea habar n-aveau că maşina are tracţiune spate. În plus, spatele începe să conteze realmente abia de la peste 250 de CP, pe modele gândite să fie jucăuşe cu spatele şi să rupă aderenţa, nu pe modelele urbane dotate cu atâtea sisteme de siguranţă încât un drift devine ceva aproape imposibil. Sincer vorbind, tracţiunea spate e un moft pentru majoritatea cumpărătorilor de BMW-uri compacte, motivele determinante pentru achiziţie fiind altele – considerente legate de brand, de sportivitate, de fiabilitate şi sentiment premium.
În acest context, Active Tourer-ul – o maşină destinată familiei, are toate şansele de succes, cu atât mai mult cu cât Mercedes-Benz a atacat imaginea sportivă a lui BMW prin noul A-Klasse, iar BMW nu avea cu ce replica până acum în segmentul MPV-urilor. Tot ceea ce contează este ca şi această maşină să ofere satisfacţii tipice BMW şi şoferului – faptul că poziţia la volan seamănă cu cea din maşinile compacte şi nu este prea înaltă ca în cazul MPV-urilor îmi dă speranţe că inginerii BMW s-au gândit la asta.
Iată comentariile mele de la Paris despre această maşină.
i3 concept, viitorul e electric
i3 concept, aflat la ultima iteraţie înainte de maşina de serie, arată că BMW ia foarte în serios zona maşinilor electrice, mult mai în serios decât concurenţii săi. De ce spun asta? Pentru că, în timp ce alţii pun motorizări electrice pe maşinile lor de serie, BMW a ales calea cea mai grea şi mai riscantă: dezvoltă o linie separată de maşini electrice.
Şi o face pornind de la zero: şasiul e complet nou, caroseria e din aliaj de plastic şi fibră de carbon, interiorul se pare că se va apropia destul de mult de ceea ce vedem la concept (minus scaunele, care în mod sigur nu vor arăta la fel), ce mai, e cu adevărat o maşină de secol XXI!
Cu o autonomie decentă (puteţi conta pe cel puţin 120 de km în mod electric, într-o utilizare reală) şi dinamică echivalentă cu modelele de clasă compactă de la BMW, i3 concept promite să ofere nu doar un consum infim şi tehnologii de conectivitate preluate direct din cărţile de SF, ci şi plăcerea la volan specifică mărcii bavareze. De răsucitul capetelor pe stradă se va ocupa cu siguranţă designul exterior…
Iată comentariile mele de la Paris şi despre această maşină.
Concluzia? Cel puţin la prima vedere, cele două concepte aduse de BMW la Paris ne arată că următoarea decadă se anunţă extrem de interesantă din partea BMW. Multă lume ar dori să aibă un BMW pentru familie, sau unul pentru utilizare urbană, în măsura în care valorile brandului sunt păstrate.
Pentru un brand care are drept motto „JOY”, BMW se uită cu siguranţă extrem de serios la viitor.
Cum vi se par vouă aceste două concepte?